یک کارآفرین با احساسات متفاوتی مواجه می شود که برخی از آنها می تواند در روند کاری او مشکل ایجاد کند. مهمترین و ابتدایی ترین اقدامی که می توان برای از بین بردن چالش احساسی کارآفرین انجام داد، پاسخ دادن به سوالات زیر است:
با پاسخ دادن به این پرسش ها می توانید مهارت های حل چالش ها را بیاموزید، تقویت کنید و به کار گیرید. بر اساس مطالعات انجام شده، مهمترین احساسات چالشی که کارآفرینان با آن مواجه می شوند عبارتند از: ترس، شک و پشیمانی.
ترس:
ترس از منابع مختلفی سرچشمه می گیرد. می تواند ترس از تصمیم گیری اشتباه باشد، ترس ناشی از عدم اطمینان از اتخاذ استراتژی درست، استخدام فرد نامناسب، قضاوت شدن، از دست دادن مشتری، آماج نقد هیئت مدیره قرار گرفتن، عدم توانایی در بهبود چرخه مالی یا ترس ساده ای از شکست در رهبری سازمان.
ترس خصیصه بشر است. بدون ترس ما انسان هایی بی احساس و بی مسئولیت خواهیم بود. برای مدیریت ترس خود ما باید:
نسبت به این احساس خود آگاهی داشته باشیم.
از هر دو وجه احساسی و منطقی مغز خود استفاده کنیم تا علت اصلی ترس را تجزیه و تحلیل کنیم. آیا این ترس قابل توجیه است؟
ببینیم آیا تحلیل منطقی ما ارتباطی با احساس ترس پیدا می کند و یا ربطی ندارد.
اگر تجزیه و تحلیل منطقی نشان دهد ترس واقعی وجود ندارد یا چندان جدی نیست باید از ذهن خود برای کاهش دریافت احساس ترس کمک گرفت. سعی کنید از تحلیل و استدلال منطقی خود برای مهار احساسات منفی و غیرموجه استفاده کنید. اما اگر برعکس تحلیل منطقی شما نشان داد خطر بزرگی وجود دارد و این ترس منطقی است، شما باید به طور عاقلانه ای از این ترس برای کاهش یا از بین بردن خطر استفاده کنید.
توانایی تطبیق و تغییر مسیر به سمت مسیر درست، صفت بارز کارآفرینان موفق است و ترس، بهترین راهنمای درونی ماست. کارآفرینان حکیم و دانا از ترس برای رسیدن به نتایج بهتر استفاده می کنند.
شک:
وقتی شک می کنید، مطمئن نیستید که به چه باید باور داشته باشید یا باید چه کنید؟ این نشانه ای است برای آنکه بیشتر کنکاش کنید. شک کردن یعنی یک بلاتکلیفی و شرایط نامعلومی وجود دارد که از بین رفتن این شرایط مستلزم جستجوی اطلاعات بیشتر است. این اطلاعات باید از طریق تجزیه و تحلیل، تحقیق و صحبت با متخصصان این حوزه بدست آید. برای بدست آوردن اطلاعات ارزشمند ابتدا باید مهارت شنیدن فعال را بیاموزید و اطلاعات حاصل از منابع مختلف را در قضاوت نهایی خود لحاظ کنید. برای این منظور بهتر است با شبکه ای از متخصصان که می توانید با آنها مشورت کنید، در ارتباط باشید. به سازمان های مدیریتی بروید، در کنفرانس ها و جلسات تجاری شرکت کنید تا شبکه روابط شما گسترده تر شود و در صورت لزوم یک مشاور استخدام کنید. ارتباط با طیف وسیع و متنوعی از کارشناسان، اطلاعات شما را افزایش می دهد.
بار دیگر که دچار شک شدید، بدانید که این نشانه این است که نیاز به اطلاعات بیشتری دارید. مواجهه و غلبه بر شک در نهایت به یک تصمیم گیری درست منجر خواهد شد و از شما کارآفرین بهتری خواهد ساخت.
پشیمانی:
پشیمانی از تامل می آید و تامل منجر به یادگیری می شود. پشیمانی موجب می شود از تجربه ها بیاموزید، آنها را عمیقا احساس کنید و آنچه آموخته اید را در حافظه بلندمدت خود بسپارید. زمانی که خود را در شرایطی ببینید که قبلا بابت آن پشیمان شده بودید، سعی می کنید به شیوه ای متفاوت از قبل عمل کنید. شما برای بار دوم تصمیمی را که در گذشته بابت آن پشیمان شده بودید را اتخاذ نمی کنید و تصمیم دیگری می گیرید. در غیر این صورت هیچ چیزی یاد نمی گیرید، پس آن تجربه به بخشی از فهم و ادراک شما تبدیل نمی شود. به عنوان یک کارآفرین اگر بخواهیم از زندگی خود بیاموزیم، باید پشیمانی را بپذیریم و درباره آن تعمق کنیم تا بتوانیم روند رو به رشدی داشته باشیم.
بگذارید این احساسات راهنمای شما باشد به جای آنکه شما را فلج کند. یک کارآفرین خوب برای ادامه روند یادگیری خود باید توانایی احساس، تفکر و تطبیق داشته باشد. نوبت بعدی که با احساسات منفی مواجه شدید، به جنبه مثبت آن بیندیشید. مدیریت و رهبری یک مسیر طولانی است و کسانی در این مسیر بهترند که از میان سختی ها، جنبه های مثبت را پیدا می کنند.
منبع : کاویاب