لب‌هایتان را مانند یک تکه اسفنج در نظر بگیرید. وقتی روی اسفنج آب بریزید، باد می‌کند و بالا می‌آید، اما وقتی خشک و بدون آب است، جمع می‌شود و ظاهر نافرمی به خود می‌گیرد. برای درمان خشکی لب  می بایست  لب‌هایتان را مرطوب کنید، شکل مناسب‌تری خواهد شد، اما لب‌های خشک، ظاهری جمع شده پیدا می‌کند. هیچ کس علاقه ای به لب هایی ترک خورده یا پوسته پوسته شده ندارد. در شرایطی که عوامل محیطی مانند شرایط آب و هوایی می توانند بر وضعیت لب ها تاثیرگذار باشند، اما گاهی اوقات خود ما اشتباهاتی را مرتکب می شویم که ظاهر زیبا و سالم لب ها را در معرض خطر قرار می دهد. با کاهش رطوبت در لب‌ها، خشکی و در ادامه ترک و شکاف همراه با درد و خونریزی در آن آشکار می‌شود. شاید به همین علت است که خشکی لب ها و پوسته پوسته شده از اولین آثار تب و اسهال و نشانه‌ای از کاهش میزان آب و مایعات بدن کودک بیمار تلقی می‌شود.

پوست لب با تمام قسمت‌های بدن متفاوت است. نازکی پوست لب‌ها باعث می‌شود رگ‌های خونی زیر آن به خوبی مشهود باشد و در نتیجه لب‌ها قرمز به نظر می‌آیند. در این قسمت غدد چربی که به عنوان مانعی برای خشک شدن عمل می‌کند وجود ندارد و به همین دلیل، لب‌ها بیشتر در معرض خشک شدن قرار دارند. هوای سرد، هوای خشک، گرمایش داخلی، مواجهه با مواد شیمیایی و مصرف برخی داروها از جمله دیگر عواملی هستند که می توانند خشکی لب ها را به همراه داشته باشند همچنین برخی عادات و انتخاب های ما می توانند شرایط را وخیم‌تر سازند.

ممکن است در تضاد به نظر برسد، اما لیس زدن لب ها می تواند موجب خشکی آنها شود. بزاق حاوی آنزیم هایی است که پوست لب ها را خشک و تحریک پذیر می سازند. با استفاده از مرطوب کننده های لب می توانید این عادت را کنار بگذارید. شاید اولین قدم در رفع خشکی پوست تمام نقاط بدن، استفاده کافی از آب و سایر مایعات باشد. بخصوص افرادی که زیاد عرق می‌کنند، باید بیشتر به تامین آب از دست رفته بدن توجه داشته باشند. به گفته دکتر احسانی، سوء تغذیه ناشی از مصرف کم پروتئین‌ها و نیز مواد غنی از ویتامین B نیز می‌تواند از دلایل بروز خشکی لب‌ها محسوب شود.

ترک‌های عمیق و زخم لب‌ها را جدی بگیرید

بنابر تاکید متخصصان پوست گاهی خشکی لب‌ها به خودی خود علامتی از بیماری‌های جدی پوستی از قبیل پسوریازیس، اگزما یا علامتی از بیماری‌های داخلی مانند کم‌کاری تیروئید، کمبود ویتامین‌ها یا کلسیم است.  دکتر احسانی با تاکید بر خطرناک‌تر بودن خشکی و ترک‌های عمیق لب‌ها پس از ۴۰ تا ۴۵ سالگی می‌گوید: اگر خشکی لب‌ها در این سنین همراه با زخم و سفتی روی لب باشد و به درمان‌های معمول نیز پاسخ ندهد، باید مورد بررسی جدی از حیث پیش بدخیمی و ابتلا به سرطان پوست لب قرار بگیرد.

درمان فوری:

  • مراقب خشکی هوا باشید

اگر در منطقه‌ای گرم و مرطوب به سر می‌برید، چندان جای نگرانی نیست، اما هوای خشک بخصوص در سرما می‌تواند آسیب‌هایی جدی برای پوست شما وارد کند. گرمایش داخلی طی فصل زمستان یکی از عوامل اصلی خشکی لب ها محسوب می شود زیرا رطوبت هوا در این شرایط کاهش می یابد، به ویژه اگر در اتاقی گرم می خوابید. پیش از خواب همواره از یک مرطوب کننده لب استفاده کنید و دمای اتاق را روی سطوحی مناسب تنظیم کنید.

  • رژ لب مات نزنید

شاید زیبا به نظر برسد، اما لب را خشک می‌کند. استفاده از آنها در درازمدت به لب‌های شما آسیب خواهد رساند. زیاد نگران نشوید، چون قرار نیست استفاده از رژ لب مورد علاقه خود را کنار بگذارید، اما پیش از استفاده بهتر است ابتدا از یک مرطوب کننده لب استفاده کنید.

  • استفاده از خمیردندان نامناسب

مسواک زدن مرتب دندان ها برای حفظ سلامت و بهداشت دهان و دندان ضروری است، اما انتخاب خمیردندان اشتباه می تواند لب ها را دچار مشکل سازد. اطمینان حاصل کنید که خمیردندان مورد استفاده شما موجب تحریک لب ها نمی شود

  • عدم استفاده از ضد آفتاب

یکی از اشتباهات بزرگی که انجام می دهید، عدم محافظت از لب ها در برابر پرتوهای فرابنفش خورشید است. برای حفظ سلامت لب ها، هنگامی که داخل و خارج از خانه هستید از مرطوب کننده های لب استفاده کنید و در طول روز بکارگیری ضد آفتاب هایی با SPF 30 را فراموش نکنید. افرادی که لب های خود را در برابر آسیب های ناشی از خورشید بدون محافظ باقی می گذارند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان پوست لب ها از جمله کارسنیوم سلول بازال و کارسنیوم سلول سنگفرشی قرار دارند.

درمان خانگی لب های خشکی زده

  • خیار

خیار را حلقه حلقه برش بزنید و روی لب های خود بمالید.بسیاری از مردم از خیار برای رفع خشکی سطح لب های شان استفاده می کنند.

  • آلوئه ورا

خاصیت گیاهی آلوئه ورا باعث شده است که به عنوان یک داروی شگفت انگیز برای پوست مورد استفاده قرار گیرد.بنابراین برای درمان لب های خشکی زده مقدار کمی ژل آلوئه ورا روی لب های خود بمالید و چند روز پیاپی این کار را تکرار کنید.اما پیش از آنکه اقدام به درمان و رفع خشکی لب ها نمایید ،بهتر است از علت اصلی آن آگاه شوید. کمبود ویتامین B ،آهن و اسید های چرب می تواند موجب تر ک خوردن و خشکی لب ها شود.

  • آب درمانی

یکی از علت های اصلی خشکی لب ها ،کم آبی بدن است.هر فرد باید روزانه ۲-۳ لیتر آب بنوشد؛ خصوصا در روزهای خشک زمستان. هنگامی که در خانه هستید، از مرطوب کننده هوا استفاده کنید تا علاوه بر تنفس هوای مناسب، خشکی هوا به پوستتان سرایت نکند.

 

منبع : کاویاب