خونریزی رحمی که مابین دوران پریودی از رحم خارج می شود و مقدار و مدت زمان آن غیرطبیعی است، خونریزی غیرطبیعی رحمیخطاب می شود که در بازه سنی مختلف و به دلایل مختلف رخ می دهد. امروزه خونریزی های غیرطبیعی رحمی به یکی از بزرگ ترین نگرانی خانم ها مبدل شده است. بسیاری از خانم ها این مشکل را با منظم بودن دوره پریودی اشتباه می گیرند و از مشکل شان غافل هستند.

سیکل طبیعی پریود که خونریزی در آن به صورت تیره رنگ است، ۷ تا ۲۸ روز است که کمترین مقدار خونریزی در این دوره ۳۵ سی سی و بیشترین مقدار ۸۰ سی سی می باشد. براساس مسائل ذکر شده به خونریزی غیرطبیعی با تغییر در مدت و مقدار خونریزی سیکل طبیعی گفته می شود.

خونریزی غیرطبیعی رحمی و زن و درد
 

دلایل خونریزی غیرطبیعی رحمی

برخی از علل شایع خونریزی غیرطبیعی رحم (بجز اختلالات قاعدگی) عبارتند از:

  • عفونت (عفونت سرویکس و عفونت لایه داخلی رحم)
  • جسم خارجی در رحم( IUD)
  • استرس
  • کیست تخمدان
  • سوءتغذیه
  • بدخیمی تومور‌های رحمی (بدخیم یا خوش‌خیم، افزایش سلول‌های دهانه رحم و تومور‌های دیگر)
  • اختلالات هورمونی (اختلال در میزان هورمون‌های استروژن و پروژسترون)
  • مصرف دارو (خونریزی نامنظم یا بیش از حد و یا هر دو در طی قاعدگی یا در بین پریود‌های قاعدگی. مثل عوارض حاملگی و مصرف قرص‌های ضد‌بارداری)
  • پولیپ (پولیپ‌های دهانه رحم و لایه‌های داخلی رحم)
  • میوم (فیبروم)
  • حاملگی
  • سقط
  • سرطان گردن رحم و رحم و نزدیک شدن به دوران یائسگی

چه زمانی در خونریزی غیرطبیعی رحمی به پزشک مراجعه کنیم؟

بی نظمی در پریود قاعدگی در بلوغ و یائسگی طبیعی است. اما اگر خونریزی شدید به صورت ناگهانی در فرد رخ دهد و یا در سه ماه متوالی با شدت و طول مدت باعث آزار فرد شود باید به پزشک مراجعه کند. بروز ناگهانی خونریزی شدید نشان از تومور بدخیم و یا عوارض حاملگی است.

انواع خونریزی غیرطبیعی رحمی

  1. منوراژی یا هیپرمنوره: این وضعیت به شرایطی اتلاق می شود که میزان خونریزی قاعدگی بیش از ۸۰ سی سی در یک سیکل باشد  که در اثر تومور‌های بدخیم و حاملگی اتفاق می‌افتد.
  2. هیپومنوره: شرایطی است که خونریزی قاعدگی به طور غیر معمول خفیف و کم باشد. کسانی که قرص‌های ضد‌بارداریخوراکی می‌خورند، این میزان قاعدگی را دارند.
  3. متروراژی: شرایطی که خونریزی یا لکه بینی بین قاعدگی ها رخ می دهد، خونریزی نامنظم است.
  4. پلی منور: به شرایطی گفته می شود که فاصله بین دو قاعدگی کمتر از ۲۱روز شود. مثل عدم تخمک‌گذاری.
  5. الیگومنوره: شرایطی که فاصله دو دوره قاعدگی بیشتر از ۳۵ روز شود. مانند تومور‌های ترشح‌کننده استروژن.

درمان خونریزی غیرطبیعی رحمی

برای درمان لکه بینی قبل از پریود و خونریزی غیرطبیعی رحم، روش‌های زیادی وجود دارد. گاهی اوقات، خصوصاً در هنگام بلوغ، هیچ اقدامی انجام نمی‌شود زیرا هورمون‌ها معمولاً خود را تنظیم می‌کنند. نوع درمان مناسب برای شما به دلایل اساسی خونریزی شما بستگی دارد. روش درمان خونریزی غیر طبیعی رحمی به سن بیمار ، وجود بیماریهای همراه و الگو و علت خونریزی بستگی دارد و لازم است هر گونه درمانی بعد از انجام روش های تشخیصی و زیر نظر پزشک آغاز شود. بنابراین خود درمانی نکنید.

رایج‌ترین و ساده‌ترین روش درمان خونریزی غیرطبیعی رحم استفاده ترکیبی از قرص‌های ضدبارداری است. قرص‌های ضدبارداری محتوی استروژن و پروژسترون مصنوعی است. این دو هورمون دوره قاعدگی را کنترل و تنظیم می‌کنند. اگر شما قصد حامله شدن نداشته باشید، ممکن است دکتر این روش درمانی را به شما توصیه کند.

خونریزی شدید و طولانی مدت با یک رحم  با پوشش داخلی ضخیم، می‌تواند با روشی که آماس و کورتاژ (Dilation and Curettag) نام دارد درمان شود. این یک عمل جراحی سرپایی است که برای حذف بخشی از دیواره رحم انجام می‌شود.

همچنین می توانید برای درمان ابتدا از باردار نبودنتان مطمئن شوید. این کار را با آزمایش b HCG می توانید انجام دهید. به مقدار خونریزی توجه کنید. همچنین پزشک عفونت دستگاه تناسلی یا اختلالات خونریزی دهنده را برای درمان بررسی می کند.

معمولا پزشک برای شما سونوگرافی درخواست خواهد کرد تا در صورت وجود میوم و پولیپ تشخیص داده شود. در صورت صلاحدید پزشک می توان با هیستروسکوپی جهت برداشتن میوم یا پولیپ اقدام کرد.

نمونه گیری از دهانه رحم با آزمایش پاپ اسمیر می تواند در تشخیص زودهنگام بدخیمی ها و رد سرطان دهانه رحم کمک کننده باشد و به خانم های بالای ۳۵ سال پیشنهاد می شود.

اگر برای جلوگیری از بارداری از IUD استفاده می کنید، لازم است سالانه محل آی یو دی را چک کنید و درباره میزان خونریزی خود با پزشک مشورت کنید.

 

منبع : کاویاب