گاهی در داخل چشم، خونریزی زیر پوستی اتفاق می افتد. این خونریزی منجر به ظاهر شدن نقاط ریز قرمز و یا لکه های بزرگ خونی در داخل چشم می شود. اگر چنین شرایطی را تجربه کرده اید، باید بدانید این می تواند یک زنگ هشدار باشد. از آنجا که لکه خونی در قسمت سفیدی چشم ظاهر می شود، کاملا قابل رویت است. گرچه ممکن است ظاهر ترسناکی داشته باشد و نگران شوید که علت آن چه بوده، اما باید بدانید خونریزی چشم اغلب بدون عارضه است و تنها ناشی از پاره شدن یک رگ خونی است.

قسمت سفیدی چشم که صلبیه گفته می شود توسط بافت نازک و روشنی به نام ملتحمه پوشیده شده است. این پرده نازک داخل پلک قرار گرفته، جایی که شبکه ای از رگ های خونی کوچک و نازک وجود دارند. این رگ های خونی تا حدودی نازک و شکننده هستند از این رو به راحتی پاره و یا دچار آسیب می شوند. زمانی که این رگ ها پاره می شوند، خونریزی کرده و لکه های خونی بین صلبیه و ملتحمه می ماند. اگر این خونریزی کم باشد، تنها قسمتی از چشم قرمز به نظر می رسد. اما اگر خونریزی زیاد باشد، کل سفیدی چشم رنگ خون می گیرد و حتی در برخی موارد ممکن است خون از چشم بیرون بزند. اگر لکه خون قرمز روشن داخل چشم مشاهده کردید، احتمالا خونریزی زیرپوستی رخ داده است. در چنین شرایطی اغلب تغییری در بینایی رخ نمی دهد و هیچ دردی ندارد اما گاهی موجب خارش کوچکی در چشم می شود. در مواردی نیز پلک زدن ممکن است با احساس سوزش همراه باشد.

دلایل

معمولا دلیل خونریزی چشم، آسیب و ضربه به چشم است. گرچه کمتر شایع است اما خونریزی چشم می تواند ناشی از علل مهمتری چون سرطان، نقص رگ های خونی داخل چشم، سوزش و التهاب عنبیه (قسمت رنگی چشم) باشد. خونریزی های کوچک می تواند ناشی از عطسه یا سرفه شدید باشد. فشار خون بالا و مصرف برخی داروها که مکانیسم لخته شدن خون را تغییر می دهند، یکی دیگر از عوامل خطر برای خونریزی های زیرپوستی است.

خونریزی زیرپوستی یا چشم خونی می تواند به دلایل زیر رخ دهد:

  • زخم
  • سرفه شدید
  • عطسه شدید
  • استفراغ
  • بلند کردن سنگینی
  • مالش شدید چشم با دست
  • یبوست
  • عفونت های مختلف چشم

گاهی خونریزی زیرپوستی می تواند علامت خطری برای دیابت، فشار خون بالا، بیماری های خونی یا سرطان خون و بیماری سلول داسی باشد. متخصص چشم باید علل این خونریزی و اختلالات احتمالی دیگر را نیز بررسی کند.

درمان

اگر یک مرتبه متوجه لکه خونی داخل چشم خود شدید، بایستی خونسردی خود را حفظ کنید. لکه خونی قابل مشاهده ناشی از خونریزی زیرپوستی اغلب به تدریج توسط بدن از بین می رود. در بیشتر موارد پس از هفت روز خود به خود مشکل برطرف می شود. خونریزی های شدیدتر دو تا سه هفته طول می کشد تا از بین بروند. قرمزی آن کم کم به رنگ نارنجی، سپس صورتی و در نهایت سفیدی تبدیل می شود. خون داخل چشم باقی نمی ماند. برای کم شدن خارش چشم نیز از اشک مصنوعی استفاده می شود.

نکات مهم

اگر خونریزی چشم شما را نگران کرده، یک معاینه چشم انجام دهید. چشم پزشک شما اطلاعات دقیقی در خصوص دلایل احتمالی این خونریزی به شما خواهد داد. چشم شما معاینه می شود تا اطمینان حاصل شود که چشم سالم است و هیچ آسیبی به ساختار چشم وارد نشده است. فشار چشم اندازه گیری می شود و چشم فراخ می شود تا پزشک داخل آن را نگاه کرده و مطمئن شود زخم یا خونریزی عمیق داخل چشم نیست.

گرچه خونی شدن چشم ظاهر آزاردهنده ای دارد اما در واقع هیچ دلیلی برای نگرانی وجود ندارد به خصوص اگر هیچ تغییری در بینایی رخ نداده و با درد همراه نباشد. اغلب افراد توجهی ندارند که ممکن است زخم، محیط اطراف و یا بیماری خاصی که دارند موجب خونریزی چشم شده باشد. گاهی ممکن است پاره شدن رگ خونی داخل چشم ناشی از ضربه دست باشد که شب هنگام خواب رخ داده است. به هر حال اگر در طول یک سال، دو بار خونریزی چشم اتفاق بیفتد، نگران کننده است. در چنین شرایطی پیشنهاد می شود پزشک عمومی یک آزمایش کامل بگیرد.

 

منبع : کاویاب